Historie

Det var på 60tallet det skjedde. 

Ja, det var her det startet for alvor med Jahn Teigen. Det var Eva Jørgensen, nå Eva Christiane Borgengård som oppdaget Jahn Teigen. Hun utga også den første singelen hans med The Enemies. Den kom forøvrig ut på Eva’s eget plateselskap, Artistslottet. Det var singelen Wishes / Not even you.

Før dette skjedde det følgende:
Jahn Teigen

Allerede i 1964 så var Jahn i et band som het «The Little Stones». I ’64 var Jahn 15 år gammel og spilte bassgitar, Knut Bjørge Smith spilte rytme gitar, Arild Lilleby spilte solo gitar, Freddy Petterson spilte trommer og Olav Breen spilte munnspill samt han sang. «The Little Stones» ga ikke ut musikk. Etter hvert som årene gikk så ble gruppen The Enemies til.
Barnestjernen Anne Mette Pålsrud 8 år fra Nesodden som allerede hadde gitt ut singelen «Bare vent til jeg blir stor», trengte en band for å være med på spillejobber. Rolf Tveitan som var en god venn av Enemies øvde i Holtan’s kjeller, og der ble «En hemmelig hemmelighet» til. B-siden på denne singelen heter «Blomsterslottet». Denne singelen ble utgitt hos Phonogram. Her er musikken skrevet av John Erik Holtan, The Enemies medlem. Teksten ble skrevet av Mikkel Aas. Denne ble produsert med The Enemies som backinggruppe. Dette var den første singelen som ble utgitt med Jahn Teigen. Her korer Jahn Teigen, samt at han spiller bassgitar.
I tillegg til dette spilte barnestjernen Anne Mette Pålsrud sammen med The Enemies på mange spillejobber i Norge.
The Enemies hadde også en konsert sammen med Anne Mette Pålsrud i Sandvika kino. Her ble det ikke så stort fremmøte som forventet, men det heter seg at «The show must go on».

Det var også meningen at Jahn Teigen og de tre andre i gruppen The Enemies skulle være med i en musical som Eva hadde skrevet. Den heter forøvrig «Hjelp – det spøker». Den ble skrevet i 1967 med tanke på Jahn i dobbeltrolle som musiker/artist – og et 140 år gammelt musikalsk husspøkelse med stor hang til crazy utfoldelse. Her skulle Jahn og hans kamerater i The Enemies lanseres med brask og brann. Musicalen var ment til barn og ungdommer. Norges populære barnestjerne Anne Mette Pålsrud skulle også ha en stor rolle i denne musicalen. Men, like etter at musicalen var skrevet ferdig av Eva, så ble den lagt på is. Årsaken til dette var for stor iver med å få musicalen ferdig. Eva glemte at kjente og store musikere var opptatt opptil flere år av gangen.
Her var det også skrevet to store roller for Wenche Myhre og Leif Juster.
Jahn og hans tre kamerater i The Enemies øvde i kjelleren til Holtans foreldre. Jahn var den gang 17 år og spilte bassgitar og sang. John Erik Holtan var 18 år og spilte orgel og sang. Freddy Lepsøe var 16 år, spilte rytmegitar, sang og var konferansier. Freddy Petterson var 15 år og spilte trommer og sang.
Eva hadde et mål, og det var å gjøre disse guttene kjent. Det klarte hun med glans. Eva du har bestått og en stor takk for det.

Etter hvert ble det mange spillejobber for The Enemies, og Eva ble gruppas impresario. En av de første konsertene The Enemies hadde var i en gate på Sagene i Oslo. Utstyret ble beordret ut av turnebilen, og satt spontant opp i gaten. Folk stimlet rundt der gutta spilte, noe som førte til at en del billister måtte kjøre omveier for å komme forbi. Noen av disse sjåførene rullet ned rutene og slang sure bemerkninger, men de rakk i hvert fall å se navnet The Enemies som optimistisk lyste mot dem i blå skrift på den nylakerte brukte blå orkester bussen. John Erik Holtan hadde sertifikat og brakte dem frem og tilbake. Under turneen klatret gutta i trær, hjalp eldre damer over gata, lekte i sandkasse med utlånt bøtte og spade. I det hele tatt – de ble lagt merke til.
Og så, endelig skulle det skje noe. Jahn Teigen og The Enemies skal spille nede på Sjølystrestauranten på Skøyen. The Enemies starter med en rolig Beatles låt, og folk nynnet med. The Enemies fortsetter med flere Beatles låter som var populære på den tiden. Det blir til og med spilt western musikk, da John Erik Holtan var western fan. Jahn trår til og syner en Tom Jones låt, og publikum er tydelig imponerte over det han presterte. The Enemies har taket på publikum, og dro det hele i land med stor suksess.

Den sommeren hadde Jahn og The Enemies mange spillejobber, men så en dag skjer det store. De skal spille i Danmark, og har blitt engasjert for hele august. I Danmark spiller de på flere steder som f.eks. Haapet i Aalborg og Bellevue i Blokhus. Det blir spilt Beatles og Tom Jones låter, og selvfølgelig blir det spilt låter de selv står for. Jahn Teigen og The Enemies høster stor applaus og erfaring fra turen til Danmark. Etterhvert setter de kursen tilbake til Norge. Når de kommer hjem til Norge så opptager Jahn at deres første singel, «Wishes / Not even you», har kommet inn som nummer 6 på Norsktoppen. I løpet av høsten ’67 så krabber låten opp til fjerde plass, og i bunn finner vi Dizzie Tunes fra Skien.
Nå går det slag i slag for nå kommer singel nummer to ut. Dette er også på plateselskapet til Eva, Artistslottet. Låta er, «Let it be me», og B-siden på denne har Jahn både komponert musikk og skrevet tekst. Låta heter «A blind mans memory». Dette blir hans første plate som solist. Her spiller resten av The Enemies opp som backinggruppe.
Alt dette skjedde på vinteren ’67. Utpå nyåret kom LP`en The Enemies. Denne LP`en kom ut på plateselskapet CBS-Phonogram i 1968. The Enemies ble oppløst etter en konsert i Halden. Året var 1968.

Jeg vil henvise til:
«Jahn Teigen fra Tønsberg til Grand Prix». Skrevet av Eva Christiane Borgengård.
«En personlig beretning om Jahn Teigen». Skrevet av Øyvind Brigg og Hans Olav Forsang.

Med vennlig hilsen
Øistein Wickle.

Donasjon

Føler du for å donere 1 krone eller mer, kan du gjøre dette ved å sende en Vipps til 92485022.
På forhånd takk!
Mvh
Øistein Wickle

error: Kopibeskyttet materiale !!