MGP

Jahn Teigen har deltatt i den norske Melodi Grand Prix hele 14 ganger.
Fire ganger har han gått til topps her hjemme, og representert Norge tre ganger i den internasjonale finalen. Her har det som kjent gått både opp og ned, selv om det paradoksalt var den første «fiaskoen» som ble snudd til suksess og for alvor satte fart på karrieren til Jahn.

1974 «HVOR ER DU» (3:03).
Dette året ble det sendt inn 272 sanger som bidrag til Grand Prix. En jury bestående av 3 personer plukket ut 5 sanger som skulle delta i den norske finalen. Alle sangene skulle fremføres 2 ganger, hvorav artist nr. 1 fremførte bidraget med lite orkester, mens artist nr. 2 fremførte sangen med NRK sitt store orkester. Jahn fremførte sangen «Hvor er du» med lite orkester, mens det var Anne Karine Strøm som fremførte melodien med stort orkester. Sangen kom på 1 plass med 48 poeng. Det var imidlertid Anne Karine Strøm som ble valgt til å fremføre melodien i den internasjonale finalen med fullt orkester. Grunnen til dette var nok at Anne Karine Strøm var gift med komponisten av sangen. Finalen gikk i England og det ble en 14 plass av 17 deltagere. Sangen er skrevet av Frode Tingnæs og Philip Kruse. Dette var Jahn sin første deltagelse i Grand Prix, og den ene av to sanger som ikke er blitt spilt inn på plata.

1975 «KJÆRLIGHETENS UNDER».
Som årene før var det 5 sanger i den norske finalen. Alle sangene ble som tidligere fremført 2 ganger. Artist nr. 1 fremførte med lite orkester, mens artist nr. 2 fremførte sangen med NRK orkester. Jahn fremførte også her sitt bidrag med lite orkester. Sangen ble nr. 2 i den norske finalen. Den er skrevet av Arild Finsnes Denne sangen ble heller aldri spilt inn på noen plate.

1976 «VOODOO» (3:05).
Dette året var det på lik linje med de foregående år 5 deltagere i den norske finalen. Alle finalesangene ble fremført 2 ganger med forskjellig artist, samt lite (Popol Ace) -og stort orkester. For første gang var det imidlertid ikke en «åpen» konkurranse hvor alle artister kunne sende inn sine bidrag, men en konkurranse hvor arrangørene kun hadde inbydt kjente artister til å delta. Jahn fremførte 3 forskjellige bidrag med lite orkester, samt i tillegg også «Voodoo» med stort orkester. Sangene het «Hastverk», «Alltid en vind» og «Voodoo». Plasseringene ble henholdsvis 3 og 4 plass, mens Voodoo kom på en 2 plass. Sangen «Voodoo» var en duett, og huskes nok best fra fremføringen sammen med Inger Lise Rypdal med stort orkester, hvor Jahn stilte opp på scenen i skjelett drakt. Denne fremføringen ble også utgitt på singel. På «Voodoo» sang Jahn som nevnt begge versjonene. Versjon 1 med lite orkester sang han sammen med Gudny Aspaas. Sangen er skrevet av Terje Rypdal, og produsert av Ola Johansen og Arve Sigvaldsen.

1978 «MIL ETTER MIL» (3:04).
Dette året var Grand Prix igjen en åpen konkurranse hvor alle som ønsket kunne sende inn bidrag. Totalt 650 bidrag ble sendt inn for å konkurrere om 8 finaleplasser. Jahn deltok med sangen «Mil etter Mil» som var oversatt av Kai Eide og produsert av Tore Syvertsen. David Cooper og Kai Eide skrev «Mile after Mile» sammen i David Cooper`s hjem i 1976. Sangen vant den norske finalen. I den internasjonale finalen i Frankrike fikk Jahn 0 poeng, og endte sist med 20 plass. Dette var tidenes dårligste plassering for Norge i Grand Prix. Jahn utnyttet imidlertid all media publisiteten han fikk etter sin historiske dårlige plassering, og klarte å snu tapet til seier. Mil etter mil ble en meget stor suksess her hjemme med tanke på platesalg og Teigens popularitet. Singelen ble utgitt på både norsk og engelsk.

1980 «JA» (2:40).
Dette året var det 10 melodier i den norske finalen. Alle sangene var skrevet av direkte innbydte komponister, kjent fra musikkmiljøet i Norge. Finalen ble en av de mest varierte noen sinne i norsk historie, med alt fra jazz, rock, pop og Grand Prix ballader. «Ja» kom på en delt siste plass i den norske finalen. Sangen er skrevet av Herodes Falsk og Jahn Teigen, og produsert av Tore Syvertsen.

1982 «ADIEU» (2:21).
Dette året fikk NRK hjelp av en Britisk «ekspert» som skulle lære dem hvordan man skulle skape en vinner i den internasjonale Grand Prix. Våre to «tapere», Jahn Teigen og Finn Kalvik, ble innbydt som «prøvekluter» for hva denne eksperten kunne oppnå. Det var imidlertid kun Jahn som takket ja til å være med. Melodien, «Adieu», ble dette året presentert for seerne allerede 7 måneder før den norske finalen. Sangen ble fremført av Anita Skorgan og Jahn i den første direkte Tv-sendingen på mange år. Publikum var jury dette året. «Adieu» gikk til topps i den norske finalen av 10 deltagere. I den internasjonale finalen i England kom «Adieu» på 12 plass av totalt 18 deltagerland. Sangen er skrevet av Herodes Falsk og Jahn Teigen. Den er produsert av Jahn Teigen.

1983 «DO RE MI» (2:56).
Dette året deltok også 10 melodier. 5 av inviterte komponister som ikke hadde deltatt i Grand Prix tidligere. I tillegg skulle 480 bidrag kjempe om de 5 resterende plassene i den åpne konkurransen. Av disse 480 klarte Jahn å bli valgt ut med sin sang, «Do re mi». I utgangspunktet var det Wenche Myhre som ble lansert som solist for «Do re mi», og med seg skulle hun sannsynligvis hatt Jahn, Anita Skorgan og tre andre jenter som kor i bakgrunnen. Wenche Myhre skulle imidlertid også fremføre en sang i den tyske Grand Prix finalen, og en tysk bestemmelse gjorde det umulig å delta for 2 land samtidig. Til slutt fikk de til en avtale hvor Wenche Myhre kunne kore på «Do re mi», samtidig som hun fortsatt kunne være solist i den tyske finalen. «Do re mi» vant den norske finalen med Jahn som solist. Wenche Myhre kom på 5 plass i den tyske finalen, og kunne således ha representert Norge i den internasjonale finalen. Av ukjente årsaker ble det bestemt å sende «original fremføringen» til Tyskland med Jahn som solist. Sangen kom på en 9 plass av 20 deltagere. Sangen er skrevet av Jahn Teigen, Anita Skorgan og Herodes Falsk. Den er produsert av Anita Skorgan.

1988 «GLASNOST» (3:00).
Forbredelsene til dette år Grand Prix startet sent året før. Det ble satt opp 8 kvalifiseringsfinaler hvor hver finale inneholdt en sang fra en innbydt komponist og en sang fra åpne deltagere. Jahn var dette året spesielt invitert til å delta. De 4 vinnerne fra kvalifiseringsfinalene ble direkte kvalifisert til årets finale blant 10 aktuelle låter. Jahn vant sin delfinale med «Glasnost» under programmet «Lør-Dan». Dette programmet ble sendt på NRK, og publikum kunne stemme på sin favoritt av de 2 melodiene. Jahn var super favoritt dette året med sin sang «Glasnost», men havnet dessverre til slutt på en 2 plass. Vinneren ble sangen til Jahn Teigen sin tidligere kone, Anita Skorgan. Glasnost er skrevet av Jahn Teigen og produsert av Rolf Løvland.

1989 «OPTIMIST» (2:54).
Dette året skjedde det ennå noe nytt i Grand Prix. De forskjellige plateselskapene ble bedt om å fremme kandidater hvor artist, melodi, tekst og arrangement var ferdig utarbeidet. 30 sanger ble presentert for NRK, og 9 sanger fikk delta i finalen. Av disse 9 melodiene skulle 3 melodier gå videre til en superfinale etter første juriavstemning. Da publikum oppdaget at Jahn med sin «Optimist» ikke var kommet med i superfinalen, gav de klart uttrykk for sin misnøye. De startet å bue, pipe og rope «Teigen» «Teigen», og programlederen holdt på å miste kontrollen over situasjonen. Etter en stund roet tingene seg, og programmet fortsatte. Jahn kom på en delt 4 plass sammen med 5 andre sanger. Optimist er skrevet av Jahn Teigen, K. Meiner og O. Borøchstein. Den er produsert av Rolf Løvland.

1990 «SMIL» (2:54).
Som året før var Grand Prix ikke en åpen konkurranse. Kun plateselskapene, musikk utgiverne og komponist organisasjonen fikk anledning til å stille med kandidater. 96 sanger ble mottatt, og 10 sanger ble plukket ut til å delta i finalen. Jahn overrasket alle ved at han i all hemmelighet hadde fått Anita Skorgan og Carola til å stille opp som kor i hans sang «Smil». Også dette året var det en superfinale, hvor 5 av de 10 sangene skulle delta etter første stemmeavgivning. «Smil» gikk videre til superfinalen og havnet til slutt på en 2 plass. Den ble imidlertid mer populær enn vinneren i ettertid. Sangen er skrevet av Nora Buraas og Ove Borøchstein. Den er produsert av Jahn Teigen og Bjørn Ole Rasch.

1993 «JACKPOT» (4:03).
Dette året skulle tilegnes «gode gamle dager», og tilskuerne ble bedt om å kle seg i den tides klær under finalen. Som flere ganger tidligere hadde NRK dette året problemer med å få gode melodier og etablerte artister til å delta i Grand Prix. Antall deltagere i finalen ble redusert fra 10 til 8. Deltagerne i finalen var stort sett «kjente fjes» fra tidligere Grand Prix finaler. Jahn kom sist med sin melodi «Jackpot» som er skrevet av Jahn selv. Den er produsert av Tore Syvertsen og Jahn Teigen.

1994 «GI ALT VI HAR» (2:51).
Dette året er det uvisst hvordan de 10 finale sangene er blitt valgt ut. Kvaliteten på sangene var synkende, og ikke mindre enn 7 av finale deltagerne var ukjente artister. De siste 3 deltagerne var Grand Prix veteraner med Jahn i spissen. For første gang siden 1977 ble sangene gjort kjent for publikum før finalen. En del av stemmegivningen gikk gjennom Norsk Tipping, hvor folk kunne tippe på vinneren. Jahn kom på en 5 plass med «Gi alt vi har». Sangen er skrevet av Geir Rønning.

1996 «ARIEL» (2:59).
Grand Prix finalen i 1996 skulle være et «vorspiel» før den store internasjonale finalen i Bergen. I stedet ble det en rell nedtur hvor 8 sanger deltok. Hele finalen virket som et lavbudsjettprosjekt, og ble gjennomført som en studio produksjon. 400 sanger hadde blitt sendt inn for å konkurrere om de 8 finaleplassene. En del velkjente artister deltok, og 7 av finale deltagerne hadde deltatt i Grand Prix tidligere. Det var mulig å stemme på sangene før finalen, og den største favoritten var Jahn Teigen og Øystein Wiik som 2 Tenorer. De skulle fremføre sangen «Ariel». De havnet imidlertid som nr. 4. Sangen er skrevet av Sverre og Øystein Wiik.

2005 «My heart is my home» (3:00).
Den norske melodi Grand Prix finalen 2005 er Jahn’s 14 gang. Dette året var det 8 finale sanger som skulle kjempe om første plassen i Oslo Spektrum. Her var det sanger i alle varianter. Jahn valgte en ballade som het «My heart is my home». Denne sangen var en av favorittene. Når de 8 finale sangene var fremført så skulle 4 gå videre til en såkalt superfinale og da skulle det stemmes. Jahn endte på 4 plass med «My heart is my home». Melodi av: Jahn Teigen og Anita Skorgan. Tekst av Jahn Teigen, Anita Skorgan og Jan Vincents Johannessen.

Andre løse tråder i Grand Prix sammenheng:

1984.
Jahn Teigen var Reporter for VG under den internasjonale finalen i 1984 i Luxenburg.

1985.
I 1985 deltok Jahn sammen med Anita Skorgan i Grand Prix som låtskrivere med sangen «Karma». Sangen ble fremført av Anita Skorgan. Den havnet på 2 plass i den norske finalen. I tillegg sang Jahn et potpurri over norske Grand Prix vinnere i pausen. 

1985.
Under den Internasjonale finalen i Gøteborg var Jahn Teigen reporter for VG.

1986.
I 1986 sang Jahn utenfor konkurranse med et utdrag fra operaen La Bohem.

1991.
Jahn Teigen var programleder under den Norske Melodi Grand Prix finalen. Samt han var kommentator for NRK i Roma under den internasjonale finalen.

1992.
Jahn Teigen og Elisabeth Andreassen var programledere i Melodi Grand Prix. Dette var i Oslo Spektrum den 21.03.1992.

1995.
Under den Internasjonale finalen i Irland var Jahn Teigen reporter for VG.

2001.
Jahn Teigen var programleder i den Norske finalen i Melodi Grand Prix 24.02.2001.Carola var med-programleder med Jahn Teigen og HC (Hans Christian Andersen). Dette i Oslo Spektrum.

2004.
I den svenske Melodi Grand Prix finalen som var i Globen i Stockholm den 20.03.04 så var Jahn gjest som sidekommentator. Den norske kommentatoren var HC Andersen. Det ble sendt på TVNorge og i Latvisk fjernsyn. Lena Philipsson vant den svenske finalen med sangen «Det gør ondt».
Grand Prix finalen var i Istanbul.

2008.
Den norske finalen i Melodi Grand Prix som ble holdt i Oslo Spectrum lørdag den 09.02.08 så hadde Jahn et popurri i pausen. Det var hele 30 år siden Jahn fremførte «Mil etter Mil».
Det som ble fremført var:
«Optimist», «Mil etter Mil», «Min første kjærlighet», «Do – Re – Mi», «Glasnost», «HA HA HE HE HO! (De gærne har’e godt)», «Sala Palmer», «Bli bra igjen», «Det vakreste som fins», «Optimist».
I tillegg til dette så ble Jahn gratulert av b.la:
Lage Fossheim ( The Monroes ), Hanne Krogh, Dag Erik Pedersen, Panelet i «Nytt på Nytt», Fabian Stang, Arne Scheie ( TV Sporten ), Eivind Rølles ( The Monroes ), Dan Børge Aakerø.

Donasjon

Føler du for å donere 1 krone eller mer, kan du gjøre dette ved å sende en Vipps til 92485022.
På forhånd takk!
Mvh
Øistein Wickle

error: Kopibeskyttet materiale !!