Prima Vera

Prima Vera

Tenk deg følgende ingredienser:
3 klovner i grønne stilongs, vannvittige grimaser, crazy kostymer, kjente melodier og sleivete tekster. Miks dette sammen og du får PRIMA VERA.

Den helgærne gruppen Prima Vera herjet fedrelandet på 1970 og 80 tallet. Og nå også i år 2000. For Beatles er det over – for Monty Python er det over, men Prima Vera overlever. De nekter å gi seg. Og godt er det. Det er vel ingen med respekt for seg selv som kan si at de ikke har hørt om deres parodier av kjente sanger, ville påfunn, sketsjer eller opptredener. Mange er de som har blitt sjokkerte og totalt målløse over det de har hørt eller sett.

Flest var allikevel de som syntes dette var skikkelig moro, og at det representerte noe helt nytt og positivt i den ellers så grå hverdagen. Aldri før eller senere har tre personer passet så godt sammen og utfylt hverandre så til de grader som disse tre.
Likevel, det var hardt arbeid sammen ned gode musikalske kvalifikasjoner som skaffet dem den popularitet som de fikk. Jahn Teigen sin fantastiske stemme og utstråling, Herodes sine flotte tekster og Mathisen sine utrolige parodier. Dette sammen utgjorde det som skulle til for at Prima Vera ble en suksess.

Det var Herodes Falsk sitt medlemskap i Jonas Fjeld Rock`n Rolf Band som var spiren til det som senere skulle bli ideen og dannelsen av gruppen Prima Vera. Jonas Fjeld Band hadde liten suksess med sine første plater og de hadde nå bestemt seg for å lage en plate som var så grusom at de ville bli løst fra samarbeidet med plateselskapet sitt. Med seg som «jodler» ville de ha Tom Mathisen og produsent skulle være Jahn Teigen. Jahn ble dessverre syk før innspilling og Herodes Falsk produserte derfor platen selv. Platen ble i midlertidig meget populær og solgte faktisk til sølv. Resten av medlemmene i Jonas Fjeld Band ville bli seriøse musikere og ikke komikere.

Så i 1976 skiltes veiene til Jonas Fjeld Band og Herodes. Herodes startet umiddelbart et prosjekt hvor han skulle lage en plate med forferdelige versjoner av kjente melodier. Denne ideen hadde han fått av orkestre som James Last og Kjell Karlsen. Han ville bruke kjente musikere til å spille. Som vokalister tenkte han på Jahn og Tom. Jahn og Tom ble innviet i prosjektet, og etter en stund så hadde de det så moro sammen at Herodes sitt soloprosjekt ble glemt, og sammen dannet de gruppen Prima Vera.

Prima Vera`s humor er enkel og direkte. Den har hentet impulser fra engelsk humor som: Bonzo Dog Band og Monty Python, men har lite engelsk understatement. Er det noe av de norske humorister som er dadaistiske i sin form, er det Prima Vera. Humoren er fri for høytidlighet, den er lite pretensiøs. Humoren er derimot primitiv uttrykksfull. I sine beste stunder er den genial morsom.

Prima Vera har så langt gitt ut 10 plater:

Prima Vera – Prima Vera -1977.
Innspilt 19, 20 og 21.08.1977 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio.
Utgivelsesdatoen var 20.09.1977.

Prima Vera – Brakara – 1978.
Innspilt 31.07, 01, 02 og 03.08.1978 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio.
Platen ble en stor suksess og gikk til topps på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 01.12.1978.

Prima Vera – Salmer og sanger vi gjerne hiver – 1979.
Innspilt 27, 28, 29 og 30.08.1979 med Jonas Fjeld Band som musikere i Roger Arnhoff studio. Platen solgte bra, men var ikke på høyde med «Brakara». Når det gjaldt denne platen så var det veldig mange som forvekslet den med en religiøs plate.
Utgivelsesdatoen var: 03.12.1979.

Prima Vera – The best of Ebba – 1980.
En samleplate som tar for seg det beste de har gjort frem til nå. I tillegg til det så er det en ny låt: «Det må være spøk».
Utgivelsesdato var i oktober 1980.

Prima Vera – Den 5te – 1981.
Innspilt 24, 25, 26 og 27.08.1981 med gruppen Lava som musikere i Roger Arnhoff studio.
På platen medvirker også Øivind Blunck med sangen «Opp og ned». Versjonen av sangen «Coming up» med Paul McCartney ble stoppet av låtskriveren, da han fikk greie på den norske teksten. Denne platen er forøvrig utgitt med tre forskjellige cover. I den første utgivelsen er Prima Vera » avbildet» med Kong Olav V, Kromprinsesse Sonja og Dronning Elisabeth. Denne utgaven av «Den 5te» ble stoppet av regjeringsadvokaten. Deretter ble platen lansert med nytt cover. Denne gangen paraderer Prima Vera i grønne stilongs oppover Karl Johan i Oslo under åpningen av Stortinget. Det er også utgitt en versjon av platen hvor Prima Vera har grå stilongs. «Den 5te» oppnådde en tredjeplass på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 12.10.1981.

Prima Vera – Fisle Narrepanne i Tyrol – 1981.
Dette er en plate fra teateroppsetningen med samme navn. Teateroppsetningen ble en stor publikumsuksess, men fikk dårlig kritikk av avisene og kritikerne. Siden musikken ikke en gang ble nevnt av kritikerne bestemte Prima Vera seg for å gi ut musikken på plate. Musikken ble spilt inn i løpet av 10 dager for å gi den samme «sounden» som under teateroppsetningen.

Prima Vera – Ha ha he he ho, de gærne har det godt – 1982.
Innspilt 06/11.09.1982.
Det ble for første gang benyttet forskjellige musikere under innspillingen, og et enkeltstående band . Øivind Blunck sang også en sang på denneplaten. Sangen heter «Berre Piss». Samtidig med lanseringen av plata ble det gitt ut en video med sketsjer og musikkvideoer som er hentet fra plata. Beste notering denne gangen var en tredjeplass på VG-lista.
Utgivelsesdatoen var: 18.10.1982.

Prima Vera – Her kommer Olavs menn – 1983.
Dette er soundtracket fra filmen » Prima Vera og saga om Olav den hellige «.

Prima Vera – Absolute Prima Vera – 1994.
Denne CD`en inneholder hele 32 sanger. Når den siste sangen toner ut så får vi høre sketsjen «Brannen i treningsdrakten».

Prima Vera – The Prima Vera Show – 1999.
Denne CD`en inneholder 2 CDer: CD 1 er en live CD fra ABC Teateret i Oslo som Prima Vera hadde den 12.03.1983. Det er en redigert versjon av forestillingen. CD 2 er en bonus CD med hele 32 låter.

Prima Vera – Det Beste Fra Prima Vera – 2017.
Denne produksjonen kom både ut som CD og Digipack. Når det gjelder Digipack utgivelsen var den nummerert. Der ble det produsert 1000 eks samt noen få var unummerert.

Prima Vera – 1977 – 1983. De gærne har det godt – 2021.
Prima Vera er Norgeshistoriens største humor band. Nå har 8 CD`s Boksen kommet. Alt, absolutt alt, som Prima Vera rakk å gi ut i løpet av sine 6 år. Kun 2 av de 8 har vært ute på CD før.

  • CD1: Prima Vera – Prima Vera (1977).
  • CD2: Prima Vera – Brakara (1978).
  • CD3: Prima Vera – Salmer og sanger vi gjerne hiver (1979).
  • CD4: Prima Vera – Fisle Narrepanne i Tyrol (1981).
  • CD5: Prima Vera – Den 5te (1981).
  • CD6: Prima Vera – Ha Ha He He Ho! (De Gærne Har’e Godt) (1982).
  • CD7: Prima Vera – Her kommer Olavs menn (1983).
  • CD8: Prima Vera – The Prima Vera Show + bonusspor (1977-1999).

Prima Vera holdt sin siste konsert i Oslo Spektrum den 28. november 2001. Etter dette skilte de lag igjen, men denne gang som venner.

Donasjon

Føler du for å donere 1 krone eller mer, kan du gjøre dette ved å sende en Vipps til 92485022.
På forhånd takk!
Mvh
Øistein Wickle

error: Kopibeskyttet materiale !!